We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

sprookje met een luchtje

by Roeland Drost: tekst, stem

/

lyrics

sprookje

Iemand had eens last van teveel zonlicht dat naar binnenviel.
De deur stond op een kier en deze sloot hij, waarop een zonnestraal tussen de deur en de drempel klem kwam te zitten.
Hij duwde door en pas toen hij het geluid hoorde van iets als brekend glas zag hij de afgebroken zonnestraal. Snel borg hij ‘m op in de kast onder de trap.
Korte tijd later trok hij de kastdeur open. Er kwam stoom uit de kieren. Al zijn ingemaakte pompoenen en jammetjes stonden te koken. Hoe kon dat nu toch zijn?
Het was een helverlicht gezicht, al die kokende potten op de schappen. Pas toen hij de deur weer dichtsloeg bedacht hij zich dat hij wel iets heel bijzonders in zijn kast had staan.

Hij kocht zaden op de markt. De mensen keken hem vreemd aan. Iemand vroeg of hij zich soms schaamde want hij zag zo rood. Het is niets zei hij en keerde huiswaarts.
Hij plantte de zaden in de aarde en zette ze in zijn kast.

Vanaf die dag sliep iedereen een gat in de dag. Niemand wist waarom. Ze noemden het de nacht. Zo ook de man, die pas na elven wakker werd. Hij wilde uit zijn bed stappen maar voelde dat hij geen grond onder zijn voeten had. Hij keek vanaf zijn bed over de rand en zag dat hij met bed en al door een reuze venkel was opgetild tot in de hemel. Zijn bed hing tussen een paar venkeltakken, die gisteren nog maar zaadjes waren. In een nacht tijd waren ze tot in de wolken gegroeid!

Achter hem hoorde hij hoe iemand zijn keel schraapte en een verhaal begon.
Pardon meneer, een goede morgen, was u het niet die 1 van mijn zonnebanen brak? Weet u wel hoe zeer dat deed? Ik wil hem terug. Ik stuur u terug naar de aarde. Doet u dit niet dan verschroei ik u terstond. De man schrok zich wezenloos toen hij in het verblindende gelaat van de zon keek en zijn frons ontwaardde. Hier viel niet mee te spotten. Hij klom voorzichtig over de rand van zijn bed en aanvaardde de terugtocht, tak voor tak, naar beneden. Een tocht langs een venkel is geen geringe opgave. Het kostte hem dan ook zoiets als 7 dagen, vooraleer hij vaste grond onder zijn voeten voelde.

Hij liep terug naar huis maar werd onderweg zo vreemd aangekeken en vereerd en overladen met je kunt het zo gek niet bedenken dat hij zich bedacht. Nooit zou hij terugkeren en de zon zijn straal teruggeven. Nooit! Hij leek wel gek!

Er gaan verhalen over mensen die verlicht waren en neerdaalden op aarde. Zulke verhalen deden eens in de zo veel tijd opnieuw de ronde en waren vaak in rook gehuld. Aan die verhalen zat altijd wel een luchtje. Een vreemde verschroeide lucht…

credits

released May 1, 2011
Roeland Drost: schrijver, spreker

license

all rights reserved

tags

about

Roeland Drost The Hague, The Netherlands

I mix my classical roots with popmusic and write a lot for theatreplays. I improvise music landscapes as a pianoman at concerts and sometimes it even gets a song. I love to play the accordeon, Hammond, harmonium or acoustic guitar as well and sometimes use handdrum. For more info check my website www.roelanddrost.nl ... more

contact / help

Contact Roeland Drost

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this track or account

If you like sprookje met een luchtje, you may also like: